Femeile percep sarcina cu anumite simptome, dar exista si situatii in care desi esti insarcinata dar nu ai niciun simptom. In primul rand semnele care prevestesc sarcina sunt mult mai multe decat iti dai seama. Asa ca in cazul in care prezinti vreun simptom dintre cele mentionate mai jos este recomandat sa iei imediat legatura cu medicul.
Iata la ce trebuie sa acorzi o atentie sporita
Lipsa ciclului menstrual
Este probabil cel mai intalnit prim indiciu. In momentul in care esti insarcinata primul lucru pe care il poti observa este lipsa ciclului menstrual. In momentul in care sesizezi asta cel mai bine este sa iti faci un test de sarcina.
Greata matinala
Greata matinala afecteaza aproximativ 50% dintre persoanele insarcinate. Aceasta se va manifesta chiar dupa prima luna de conceptie. Anumite femei se pot simti rau toata ziua pe cand, anumite femei se pot simti rau doar noaptea. Toata starea asta de greata se va diminua in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Nu trebuie sa te sperii daca ai aceste simptome, sunt absolut normale in aceasta perioada.
Dureri de sani
Corpul tau trece printr-o serie de schimbari de aceea sanii tai devin mai sensibili. In momentul in care ramai insarcinata ai un novel mai mare de hormoni care sunt prezenti si in timpul ciclului, de aici si toata durerea asta. In plus sanii tai vor fi mai tari si durerosi la atingere. De regula aceasta durere dispare dupa primul trimestru de sarcina.
Dureri de cap
Durerea de cap este frecventa in timpul sarcinii. Totusi aceste dureri pot aparea si atunci cand nu esti insarcinata de aceea nu este recomandat ca orice mica durere de cap sa te duca cu gandul la o sarcina. Cel mai bine este sa consulti medicul atunci cand simti ca durerea este mai intensa decat de obicei.
Scurgeri vaginale
De cele mai multe ori scurgerile vaginale sunt insotite de mancarime pot fi semnul unei infectii sau a unei boli cu transmitere sexuala. Scurgerile pot aparea si in timpul sarcinii si asta se intampla atunci cand cervixul produce mucus pentru a crea o bariera de protejare a copilului de anumite infectii.
Oboseala
In timpul sarcinii au loc foarte multe schimbari hormonale in corpul tau. Te vei simti tot mai des obosita si extenuata. In plus trebuie sa iei in calcul efortul depus de corpul tau care incepe sa dezvolte si sa hraneasca bebelusul.
Sensibilitatea crescuta la miros si la mancare
Poate ca pana sa ramai insarcinata aveai anumite mirosuri de mancare pe care le simpatizai dar dupa ce ai ramas insarcinata s-ar putea sa nu mai suporti acele mirosuri. Acestea sunt efectele ale unei cresteri rapide de estrogen in corpul tau. Poftele alimentare pot aparea atunci cand esti insarcinata, se poate chiar sa ai anumite feluri de mancare pe care inainte nu le suportai dar pe care acum adori sa le consumi. Poti avea pofte de produse fast food sau sunt unele mamici norocoase care au pofte de fructe si de legume.
Acorda atentie celor mentionate mai sus si iti vei da seama rapid daca esti sau nu insarcinata.