Care este alimentatia bebelusului in primul an de viata
Alimentatia bebelusului in primul an de viata este foarte importanta. Cu cat cel mic va manca mai sanatos cu atat va avea parte de o dezvoltare sanatoasa si armonioasa. Impreuna vom descoperi care sunt principiile cele mai sanatoase pentru a-i asigura copilului tau o alimentatie corespunzatoare.
Iata care este alimentatia bebelusul in primul an de viata
Alaptarea la san
In primele zile dupa nastere mama trebuie sa alepteze copilul la fiecare 2-3 ore inclusiv pe timpul noptii. Este foarte important ca mama sa raspunda cerintelor bebelusului intr-un mod prompt si relaxant.
Este absolut normal ca bebelusul sa se treaza in timpul noptii pentru a cere hrana pentru primele luni.
Daca nu iti poti alapta copilul la sani atunci poti folosi o pompa la san pentru a extrage laptele.
Alaptarea cu formule de lapte praf
Laptele praf este acceptat in momentul in care alaptatul la san nu este posibil. Poti discuta cu pediatrul pentru a alege cea mai buna formula de lapte pentru bebelusul tau.
Alaptarea din biberon este o activitate interactive iar persoana care alapteaza ar trebui sa poata sustine atat bebelusul cat si biberonul.
Alaptarea cu laptele praf se face dupa cerintele copilului, nu dupa un program bine stabilit.
Diversificare
Lichide
Daca alaptezi nu este necesar sa ii oferi copilului apa pana la varsta de 6 luni. Apa poate fi introdusa in alimentatie odata cu inceperea diversificarii. Atunci cand cel mic are varsta de 6 luni ii poti oferi o formula din lapte praf din cana. Nu este recomandat sa ii oferi copilului suc de fructe sau bauturi indulcite.
Alimente solide
Poti sa introduci alimentele solide in alimentatia copilului tau atunci cand acesta este pregatiti, mai exact in jurul varstei de 6 luni. Un bebelus este pregatit sa manance alimente solide , atunci cand:
Sta in fund singur sau cu putin ajutor din partea ta
Tine mancarea in gura
Ia singuri lucruri cu mana
Deschide gura atunci cand vede ceva venind
Duce mancarea spre fundul gurii cu limba
Intoarce capul atunci cand nu vrea ceva
Tine mancarea in gura
Evita sa ii dai lapte matern sau lapte praf concomitant cu alimtentele solide
Evita sa adaugi sare sau zahar in alimente pentru a le face mai gustoase
Ofera-o o varitate de arome si de texturi care provin de la alimente sanatoase si nu ii limita optiunile la anumite alimente care iti plac tie
Fii atenta la orice semn de intolerant atunci cand introduci un nou aliment in dieta sa
Evita mierea sub orice forma in alimentatia copilului tau pana la varsta de 1 an.
Alimentatia bebelusului este foarte importanta in primul an din viata. Daca ii vei oferi cea mai buna nutritive care are nevoie acesta se va dezvolta asa cum trebuie. Poti sa ii realizezi o nutritive adaptata la cerintele proprii varstei si la nivelul de dezvoltare individuala.
Alaptarea la san este recomandata in primele 6 luni de viata dupa care ii vei putea introduce in alimentatie anumite alimente corespunzatoarea. Alaptarea la san poate continua pana la varsta de doi ani si chiar si dupa.