Cat ar trebui sa mananci daca stai acasa
Pandemia generata de coronavirus a determinat multe persoane sa petreaca tot mai mult timp in casa. Tot mai multe persoane aleg sa manance acasa dar, medicul nutritionisti Mihaela Bilic atrage atentia ca mancatul excesiv poate fi pe un fond nervos si ca trebuie sa ai mare grija la numarul meselor dar si la calitatea mancarii.
Care este parerea medicului specialist?
Foarte multi medici nutritionisti sunt de parere ca mancatul excesiv nu are loc atunci cand iti este foame, ci atunci cand te plictisesti.
”Mâncarea mai are un rol asupra organismului nostru, nu doar ne hrănește corpul, dar ne și dă o stare de bine, o liniște, din punct de vedere psihologic. Și atunci, toată această anxietate, teamă, nesiguranță în care trăim va avea tendința să fie compensată, neutralizată cu mâncare”, a explicat Mihaela Bilic.
„Se spune, în cărțile de nutriție: doza face otrava. Nu putem împărți mâncarea în sănătoasă/nesănătoasă, mâncare care îngrașă și mâncare care slăbește: totul ține de cantitate!” a mai spus acasta.
Medicul este de parere ca statul acasa implica o consumare a mancarii gatite si mai sanatoase.
„În momentul în care mâncăm tot felul de lucruri care sunt ambalate în pachețele colorate și stau foarte mult pe rafturile supermaketului, aceste lucruri sunt de obicei extrem de concentrate în grăsime, în zahăr și în calorii. Ele au un volum mic și ne dau senzația că nu mâncăm cantitate mare”, a mai spus Mihaela Bilic.
Mancarea gatita este bogata in apa iar asta va asigura oricui o sanatate mai buna. Legumele prezente si ele in preparatele gatite nu fac decat sa ofere mai multe vitamine si minerale.
„Întotdeauna românii au mâncat ciorbă, au mâncat tocăniță, au mâncat lucruri gătite și nu le-au făcut rău și nici nu s-au îngrășat. Atâta vreme cât nu exagerăm cu prăjeala, nu pot să spun decât că pentru sănătatea noastră este un beneficiu, bineînțeles ținând cont de dimensiunea porției”, a spus medicul nutritionist.
Medicul a mai spus ca acumularea unor kilograme in plus se datoreaza unei cantitati mai mari de mancare. „Dacă ne permitem unul sau două feluri de mâncare la o masă este o chestiune de conștiință personală, se adaptează de la caz la caz”, a mai spus Mihaela.
„Aș spune să nu mâncați mai mult de trei ori pe zi. Atenție, suntem adulți. Un număr prea mare de mese nu face decât să stimuleze apetitul. Doar copiii pot avea gustări între mese. Noi ca adulți ar trebui să ne limităm la trei mese principale pe zi. Maturitatea alimentară înseamnă o pauză de cinci ore între mese. Și apoi, în momentul în care ne referim la masă, nu este puțin important faptul că ar trebui să stăm la masă, să mâncăm cu atenția concentrată asupra mâncării, pentru că mâncatul pe canapea, ronțăielile te fac să îți pierzi noțiunea de sațietate și nu îți dai seama cât ai mâncat. Deci stăm la masă, mâncăm unul sau două feluri de mâncare, în funcție de cât ne permite silueta” este sfatul oferit de Mihaela. Fructele sunt cele mai sanatoase deserturi pe care un om le poate avea