Ce inseamna digestia sanatoasa la copii

Ce inseamna digestia sanatoasa la copii

Programul de masa al unui copil este foarte important. Mai ales cel pana la varsta de 3 ani. Daca vrei ca micutul tau sa aiba parte de o digestie sanatoasa atunci trebuie sa acorzi o atentie sporita dietei.

Ce implica alimentatia copiilor

In primul rand mesele micutului trebuie sa contina alimente nutritive cu vitaminele si mineralele necesare. Pe langa asta in alimentatia sa mai trebuie sa incluzi si prebioticele si probioticele.

“Eu am spus mereu că este bine să obişuim copilul cu un program de masă şi de somn, două aspecte extrem de importante pentru dezvoltarea lui sănătoasă. Odată cu diversificarea, acordăm mare atenţie alimentelor pentru că micuţul se află într-un proces rapid de creştere. Sunt 6 reguli pe care noi le respectăm şi pe care vi le recomand:

Copiii între 1 si 3 ani au nevoie de 500mg de calciu pe zi, pe care le pot lua din 2-3 porţii de la lactate pe zi. Nicholas al meu preferă brânza cu roşii, pe care, de regulă, le mănâncă la micul dejun. Uneori combinăm şi cu gustarea de la ora 11, care presupune shake din lapte de cocos cu fulgi de ovăz şi magiun.

Copii au nevoie de fructe şi legume cât mai colorate. Lui Nicho îi plac fructe diverse: zmeură, căpşuni, pere sau banane. Legumele le adăugăm în supă de pui de ţară ori facem supă de linte.

Apă după fiecare masă, pentru hidratare. Nu în timpul mesei! Dacă nu îi place apa, îl puteţi obişnui oferindu-i o sticlă la îndemână şi bând 8 pahare cu apă pe zi în faţa lui. Aşa poate deveni interesant şi va putea prelua gestul.

Porţii potrivite. Un copil nu va mânca aceeaşi cantitate precum un adult. Nu trebuie să avem astfel de aşteptări. De regulă, porţia lui este un sfert sau o treime din cea a unui adult. Mai bine mai puţin şi de calitate, decât să îi suprasolicităm sistemul digestiv.

Proteinele au un rol esenţial în creştere şi dezvoltare. Pot proveni atât din carne, cât şi din surse vegetale. Noi ne combinăm. Îi dăm şi curcan şi peşte, dar şi linte, mazăre.

Probiotice şi prebiotice. Echilibrul florei intestinale sau microbiotei joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii copilului. În organismul nostru traiesc miliarde de bacterii, atât benefice, cât şi dăunătoare, iar cele mai multe se afla în intestine, alcătuind flora intestinală.

Flora intestinală are o mulţime de roluri – nu suştine doar digestia, ci sănătatea întregului nostru organism: ne protejeaza de infecţii, ne ajută să asimilăm mai bine o serie de vitamine şi aminoacizi esenţiali, ne susţine imunitatea etc.”,  a transmis Ela Craciun pe blogul ei.

Stii ce sunt probioticele? Sunt microorganisme vii care ofera un beneficiu de sanatate persoanei care le consuma.

Stii ce sunt prebioticele? Ei bine, acestea hranesc pribioticele. Sunt fibre solubile care ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune si la avansarea lor prin tractul digestiv pana la nivelul colonului. Mai exact, acestea sunt “ hrana” probioticelor si ajuta ca ele sa fie mai eficiente si sa ajunga acolo unde trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *