Esti vegetarian? Atunci cu siguranta ai mai multe probleme dentare

Esti vegetarian? Atunci cu siguranta ai mai multe probleme dentare

Daca esti vegetarian atunci trebuie sa stii ca te vei confrunta cu mai multe probleme dentare.  Vrei sa stii care este motivul pentru care ai aceste probleme? Ei bine, nu vei mai consuma proteina animala care este o sursa importanta de vitamine si de minerale.

Iata ce spun specialistii despre aceasta legatura

„A deveni vegetarian este o tendinta din ce in ce mai des intalnita in ultimii ani. Sigur ca aceasta optiune este perfect in regula, cat timp este calauzita de un medic nutritionist. E foarte important ca, atunci cand facem acest pas, sa ne asiguram ca avem un aport zilnic al tuturor nutrientilor esentiali. Impactul, in caz contrar, are rasunet in intregul organism, inclusiv la nivel dentar, unde pacientii devin mai predispusi la boala parodontala si la demineralizare”,  a spus medicul stomatolog Sorina Stroe.

De unde putem lua vitaminele necesare?

„Principalele carente la care ne expunem sunt cele de vitamina B (B2, B12), vitamina D, calciu. Sigur ca le putem lua si din fructe si legume, insa sunt importante cantitatile pentru ca la final sa atingem echilibrul recomandat.

Vegetarienilor le sunt recomandate si suplimentele de vitamine si minerale, insa, iarasi, sub indrumarea unui nutritionist. Administrate in mod eronat, ele pot face mai mult rau decat bine”,  a mai explicat medicul.

De unde ne putem lua calciul?

„Produsele lactate sunt o sursa excelenta de calciu, un mineral care ajuta la sanatatea dintilor si a oaselor. In timp ce lacto-vegetarienii mananca de obicei si oua si lactate, veganii evita toate produsele de origine animala. Acestia trebuie sa introduca in alimentatia lor legume cu frunze verzi, broccoli si tofu”,  a mai continuat medicul.

Importanta vitaminei D

„Organismul are nevoie de vitamina D pentru asimila calciu. Nivelurile scazute de vitamina D pot duce la aparitia afectiunilor gingivale si la pierderea dintilor. Vegetarienii pot obtine doza zilnica recomandata consumand galbenusuri de ou gatite sau consumand lapte. Veganii si vegetarienii deopotriva pot cauta si alte surse de vitamina D, cum ar fi ciupercile, laptele de soia, sucul natural de portocale ori cerealele imbogatite. Petrecerea timpului in aer liber poate de asemenea ajuta corpul sa produca vitamina D in mod natural”, a mai explicat medicul.

Vegetarienii au mai putina saliva si este mai acida

„Un alt impact la nivel oral este asupra fluxului salivar care, in cazul vegetarienilor, este mai scazut. Este un aspect nefavorabil, in sensul ca saliva are un rol important protector asupra dintilor. De asemenea, anumite studii arata ca PH-ul salivar ar fi mai acid, ceea ce accelereaza procesul de demineralizare al dintilor”,  a mai spus medicul stomatolog Sorina Stroe.

Zaharurile din fructe nu sunt tocmai bune

„De asemenea, de luat in calcul este faptul ca vegetarienii consuma in general mai multe zaharuri din fructe. Daca nu avem grija sa introducem in dieta noastra zilnica si grasimi bune care sa echilibreze glicemia si sa trimita vitamine la locul tinta – celula, apare riscul unor dezechilibre metabolice”,  a mai continuat medicul stomatolog Sorina Stroe.

Vegetarienii trebuie sa aiba mai multa grija de dantura lor daca isi doresc dinti sanatosi si un zambet perfect.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *