Alimentele bogate in fibre au un rol important in alimentatia noastra. Cu ajutorul lor vei avea parte de o senzatie de satietate care va fi resimtita la un nivel de intensitate mult mai ridicat. Lipsa fibrelor din alimentatie este cea care favoriaza nivelurile ridicate ale colesterolului din sange, constipatie, aparitia hemoriozilor si cresterea nivelului de glicemie.
Daca in dieta vom regasi un nivel prea mare de fibre acestea pot provoca diaree, deshidratare si bineinteles ocluzia intestinala.
Rolul fibrelor in dieta
Fibrele au un rol decisiv in reglarea tranzitului intestinal si le veti putea regasi in fructe, seminte, nuci si cereale. Fibrele care sunt asimilate prin consumul anumitor alimente pot combate actiunea agentilor mircrobieni si pot sustine o buna functionare a sistemului imunitar.
Fibrele pot avea un rol determinant in reglarea nivelului glucozei din sange. Fibrele nu au doar un rol asupra digestiei ci si asupra altor procese din organism care sunt vitale pentru sanatatea noastra.
Catitatea de fibre care este zilnic recomandata
Catitatea de fibre care este zilnic recomandata este o doza optima de 14 grame de fibre/ 1000 de calorii. Mai exact in cazul femeilor acest raport inseamna 25 de fibre iar in cazul barbatilor 38 de grame de fibre.
O alimentatie saraca in fibre poate crea o serie de neplaceri precum: episoade de balonare, un numar mai mare de scaune, flatulenta dar si multe altele.
Cele mai bogate alimente in fibre
Flugii sa ovaz
Acestia au numeroase beneficii asupra functionarii tractului digestiv. Cel mai bine este sa consumi terciul fara fierbere si care este asezonat cu untul de arahide, cu bucati de fructe prospecte si cu scortisoara.
Lintea
Vegetarienii adora lintea datorita numarului ridicat de fibre pe care il contine. Aceasta mai reprezinta si o sursa importanta de proteine. Lintea are mai multe niveluri ridicate de fier, acid folic dar si alti nutrienti care sunt benefici pentru sanatate.
Semintele de chia
Semintele de chia reprezinta una dintre cele mai importante surse bogate in proteine, acizi grasi Omega 3 si calciu. Ca mod de servire cel mai bine este sa consumi laptele sau iaurtul proaspat.
Fasolea verde
Este bogata in fibre dar si in proteine. Aceasta este o sursa de fibre fermentabile si o poti adauga oricand in salate, curry sau tocana pentru a avea parte de un plus de fibre si de proteine.
Fasolea neagra
Aceasta are cantitati considerabile de fier si de magneziu. Aceasta este o sursa imensa de proteine. In plus oamenii care urmeaza o dieta vegana poate combina oricand fasolea neagra cu orez.
Naut
Nautul este o sursa importanta de proteine si de fibre. Acesta contine fier, vitamina B-6 si magneziu. Poti oricand sa te folosesti de aceste legume ca baza pentru hummus si falafel.
Soia
Soia este utilizata pentru a face o varietate de produse, asa cum ar fi: tofu sau miso. Oamenii se folosesc de soia pentru a inlocui carnea sau laptele. Boabele de soia care sunt prospected pot fi de asemenea consumate crdue sau se pot adauga la salate ca si edamame.