Cu siguranta te-ai intrebat pana acum cum se creeaza un parfum. Mirosul imbietor dar si elementele care intra in compozitia lui te intriga si iti doresti sa afli mai multe? Atunci hai sa aflam impreuna cum se creaza acesta.
Francis Kurkdjian, unul dintre cei mai renumiti parfumieri ai lumii a declarat „Atunci când imaginez un parfum, știu cum trebuie să fie rezultatul final, așa cum un compozitor de muzică își poate imagina notele pe portativ. Drept urmare, cercetez, mă joc cu proporțiile, cu formulele, pentru ca rezultatul final să-mi reflecte viziunea și emoția”.
Parfumierii sunt atat artisti cat si chimisti. Creatia lor nu este recunoscuta legal ca fiind una a mintii, ci din contra o formula industriala care poate fi reprodusa si modificata. Foarte multe parfumuri au fost reformulate pentru a putea corespunde noilor reglementari UE. Mai exact, in parfumerie au fost interzise in anul 2015 ingrediente precum muschiul de stejar deoarece este o incrucisare intre o alga si o ciuperca. Legislatia permite folosirea muschiului de stejar doar daca sunt indepartate anumite molecule care fac parfumurile sa devina mai puternice. Algele sunt utilizate pentru ca parfumurile sa isi poata pastra miresmele si sa faca fata cu brio schimbarilor de vreme. De asemenea HICC sau Lycral , un compus chimic care reproduce aroma lacramioarelor a ajuns sa fie interzis.
Un parfum perfect trebuie sa aiba o combinatie intre ingredientele sintetice si cele naturale . Ingredientele naturale ofera persistenta si unicitate in timp ce ingredientele sintetice ajuta la stabilizarea moleculelor si la conservarea formulei.
„Când folosești ingrediente naturale, îngroși amprenta de carbon prin tăierea florilor și a arborilor. Iar ingredientele sintetice obținute prin biotehnologii au respect pentru natură, dar și pentru iubitorul de parfumuri, deoarece permit crearea fidelă a unor arome care nu pot fi extrase din flori”, a declarat parfumeria Christine Nagel.
„E foarte dificil să susții că un parfum poate fi 100% natural – asta depinde de ceea ce numim natural, sau bio, și de reglementările din domeniu. În primul rând, alcoolul utilizat în parfumerie e greu de făcut astfel încât să fie bio, deși în Europa, cel puțin, este natural, în vreme ce în SUA este sintetic. Dar ideea este că, dacă cineva ne-ar cere să facem un parfum complet natural, l-am putea face. Numai că am pierde foarte multe senzații, multă emoție. Să ne gândim astfel: 98% din produsele sintetice vin din studiul produselor naturale, iar produsul sintetic poate îmbunătăți acel produs natural de care avem mai mare nevoie. Noi vorbim despre produse sintetice sau chimice… dar deseori uităm că și produsele naturale pot fi periculoase. Iar dacă ești extrem de strict și utilizezi doar produse naturale, nu faci neapărat un parfum, ci mai degrabă o supă. Pentru că ai nevoie de tăria și de caracterul unora dintre produsele sintetice. Și apoi, este adevărat că unele flori nu oferă nici un fel de ulei… precum lăcrămioarele, liliacul, crinii… sunt multe flori care miros, dar nu putem să obținem acea esență de la ele. Suntem astfel obligați să substituim și să reproducem”, a delcarat parfumierul Francois Demachy.