Cum sa faci fata examenelor si stresului atunci cand te dor ochii?

Ochii sunt organul de simt care a caror principala atributie consta in echilibrarea si gestionarea functiei vizuale. Unele voci medicale considera ca ochii nu dor si nu obosesc niciodata, indiferent de gradul lor de solicitare si de cat de incarcata ar fi ziua pe care o ai. Tocmai de aceea, chiar si cel mai mic simptom resimtit ar trebui sa reprezinte un sistem de alarma si sa ne trimita urgent la medicul oftalmolog pentru o evaluare cat mai amanuntita.

Oboseala si suprasolicitarea oculara

Oboseala oculara este frecvent intalnita indeosebi in randul copiilor si adolescentilor. Oboseala ochilor poate fi dureroasa si iritanta. In ziua de azi, copii petrec timp indelungat uitandu-se la smartphone-uri, ecrane de calculator sau alte dispozitive digitale. Dupa o zi lunga de lucru sau de invatat, oboseala si iritarea ochilor iti poate afecta capacitatile de invatare si abilitatile de a citi si intelege un text.

Oboseala ochilor este starea de extenuare a ochilor datorita suprasolicitarii acestora. Dupa perioadele lungi de citit, lucrul in fata ecranelor digitale pot sa apara simptomele oboselii ochilor, cum ar fi:

  • Durerile de ochi
  • Iritarea ochilor
  • Ochii foarte uscati sau inlacrimati
  • Sensibiltatea la lumina (fotofobia)
  • Extenuarea
  • Durerile de gat, spate si umeri (dureri cauzate de pozitia nenaturala a corpului)
  • Durerile de cap din cauza oboselii ochilor
  • Vederea neclara sau incetosata
  • Vederea dubla
  • Spasmele la ochi
  • Ochii inrositi sau mancarimile oculare

Cititul la lumina slaba, indeosebi noapte, in apropierea examenelor, are repercusiuni iremediabile asupra functiei vizuale, aspect intalnit in cazul elevilor tocilari, care dezvolta o sensibilitatea. Totodata, lumina slaba poate avea un impact imediat asupra degradarii functiei vizuale.

Si in ziua de azi, oamenii de stiinta inca dezbat pe aceasta tema: cititul pe lumina slaba iti afecteaza ochii. Dar nu e nevoie sa te ingrijorezi.

In prezent, nu exista nicio dovada care sa sugereze ca cititul pe lumina slaba iti afecteaza ochii. Totusi, un lucru este cert: cititul pe lumina slaba presupune un efort mai mare pentru ochi in descifrarea cuvintelor.

Acest lucru face cititul mai solicitant, iar ochii obosesc mai usor, putand duce la inrosirea

ochilor si dureri de cap. In ciuda acestui fapt, conform unui studiu efectuat de oameni de stiinta americani si publicat in prestigioasa publicatie British Medical Journal, ochii in sine nu au de suferit de pe urma acestui proces.

Ce se intampla?

Oboseala ochilor sau astenopia acomodativa este o problema ce se manifesta prin simptome nespecifce cum ar fi durerile de cap sau înce?o?area vederii dupa un anumit interval de solicitare al ochilor prin lectura sau concentrarea privirii într-un singur punct.

In timp ce te concentrezi pe o activitate ce te solicita din punct de vedere vizual, ca de exemplu cititul sau lucrul prelungit in fa?a unui ecran, muschiul ciliar se afla intr-o stare permanenta de tensiune.

Muschiul ciliar este cel ce inconjoara stratul vascular al ochiului si are rolul de a controla acomodarea vederii la diferite distante si a ne asigura o imagine clara pe retina. Acomodarea are loc prin bombarea sau aplatizarea cristalinului, acesta fiind de fapt lentila ochiului care faciliteaza intrarea si concentrarea luminii, prin marirea sau micsorarea distantei focale odata ce are loc  contractia sau relaxarea muschiului ciliar. Acest lucru nu trebuie confundat cu modificarea diametrului pupilei care are rolul de a regla cantitatea de lumina ce patrunde in ochi si care este controlata de o alta pereche de muschi.

Prevenirea oboselii oculare in timpul examenelor

Atunci cand inveti intens pentru examen, poti adopta cateva metode simple prin care sa eviti oboseala oculara, mai ales cand stii ca ai ochii sensibili:

Picaturile de ochi

Picaturile de ochi, denumite stiintific si picaturi oftalmice, e asigură vindecarea, hidratarea si revigorarea rapida si sunt preparate din cele mai bune ingrediente naturale. Picaturile oftalmice sunt pe baza de plante medicinale, cum ar fi Euphrasia officinalis (silur) si Crocus sativus (sofran), ingrediente ce vindecă si asigura echilibrul ochilor dvs.

Un set de lentile de contact

In pregatirea examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala, functia vizuala joaca un rol important, intrucat afecteaza direct activitatea de invatare si capacitatea de a asimila noile informatii. In acest sens, merita sa efectuezi un consult oftalmologic de rutina daca iti simti ochii obositi. Acesta iti poate recomanda un set de lentile de contact moderne, un instrument practic si eficient de corectare a problemelor de vedere si de eliminare a simptomelor neplacute asociate.

Poti opta pentru un set de de lentile cu inlocuire zilnica din familia de lentile Acuvue, sau pentru un set de accesorii cu utilizare prelungita, cum ar fi Biofinity sau lentile din familia Johson&Johson.

Metode eficiente de preventie

In afara de aceasta solutie, mai ai si alte metode de preventie si combaterii a oboselii oculare survenite pe fondul acumularii stresului:

  • Cand te uiti la televizor, lasa langa acesta sau in spatele lui o lampa aprinsa.
  • Fa suficienta lumina in incapere atunci cand citesti.
  • In timp ce lucrezi, te joci pe calculator sau accesezi internetul, fa mici pauze o data pe ora sau la doua ore, in cursul carora efectueaza miscari de gimnastica oculara. De exemplu, fa serii de “opturi” cu ochii inchisi, de zece ori intr-un sens, apoi de zece ori in celalalt.
  • Pune-ti comprese cu castraveti. Taie felii subtiri de castravete; intinde-te confortabil si acopera-ti ochii cu feliile taiate; lasă-le sa acţioneze timp de zece minute.

Vrei sa trasmiti ceva femeilor din Romania? Trimite-ne stirea ta sau trimite-o unui public mai larg, folosind www.ecomunicate.ro.

Intra pe www.redupedia.ro pentru a beneficia de cele mai bune reduceri la magazinele online. Promotii noi in fiecare zi, care mai de care mai atractive.

Leave a Comment