Toti parintii isi doresc sa le ofere copiilor cea mai buna educatie. Fiecare parinte se foloseste de metodele sale pentru a-si educa copilul asa cum stie el cel mai bine cu toate astea poate face anumite greseli prin care sa esueze.
Marea majoritatea se folosesc de educatia pe care au primit-o pentru a-si invata copilul cum sa devina un om de baza in societate.
Toti parintii au cele mai bune intentii dar nu intotdeauna educatia pe care o ofera este si cea mai buna.
Cele mai dese greseli intalnite in educatia copiilor sunt:
„Cand eram de varsta ta puteam sa fac asta.” – nu este recomandat sa adopti un ton de superficialitate fata de copilul tau. Nu trebuie sa concurezi cu el. Chiar daca ai fost mai bun decat el in copilarie in anumite privinte nu trebuie sa ii arunci asta in fata si sa il descurajezi. Mai bine ii povestesti acestuia ce ai facut tu pentru a fi mai bun si sa il apropii mai mult de tine.
„Nu lua cu tine jucaria la gradinita, o s-o pierzi!” – este bine sa faci copilul sa fie constient de faptele actiunii sale. Nu trebuie sa te impui in fata lui, din contra acesta va intelege mult mai bine daca ii explici anumite lucruri.
„Esti rau, iar lumea din jurul tau este buna” – daca ii vei arunca in fata de fiecare data copilului tau calitatile altora acesta se va descuraja. Comparandu-l constant cu alti copii care dupa parerea ta sunt mai buni ca el nu faci decat sa il desconsideri si sa il faci sa se simta prost.
„Esti bun, dar lumea din jurul tau este rea” – nu este firesc sa iti determini copilul sa se considere cel mai bun. Acesta va creste cu un aer de superioritate crezand ca toti din jurul sau sunt incapabili si rai. Datorita comportamentului sau acesta risca sa ramana singur.
„Esti rau si lumea din jurul este la fel”- intr-o familie in care toate lumea este aspru criticata copilul va creste cu un comportament agresiv. Acesta va deveni negativist si nimeni si nimic nu o sa il multumeasca.
„Esti bun si lumea din jurul tau este buna si prietenoasa” – copilul trebuie sa invete ca nu totul poate fi cum vrea el. Acesta trebuie sa inteleaga ca lumea nu este intotdeauna buna si are intentii bune. Doar contientizand anumite situatii se poate feri sa intre in bucluc.
„O sa afli cand o sa cresti mare.” – este absolut firesc ca cel mic sa fie curios si sa iti puna fel de fel de intrebari. Trebuie sa ii raspunzi acestuia la toate intrebarile si sa ii incurajezi curiozitatea. Ii poti explica tot ce doreste sa afle pentru ca acesta are nevoie sa fie informat.
„Ma scoti din minti!” – nu trebuie sa iti rasfrangi starea ta negativa asupra lui. Daca te simti nervoasa sau irascibila atunci ii poti spune celui mic ca nu te simti bine si ca va veti juca mai tarziu.
„Esti surd?” – ironiile si sarcasmul nu sunt recomandate pentru copii. Din contra sarcasmul si ironiile vor ridica o bariera intre tine si copilul tau.