Sarcina dar si ce se petrece dupa difera de la o tara la alta. Sunt anumite obiceiuri legate de sarcina care difera foarte mult in anumite tari. In fiecare zi se nasc 353.000 de bebelusi, conform studiilor realizate. Obiceiurile si miturile sunt foarte diferite in intreaga lume. Perioada de recuperare a mamei difera foarte mult de la o cultura la alta.
Obiceiuri legate de aflarea sexului copilului
In Bangladesh sexul copilului este descoperit dupa modul in care arata pielea mamei. Daca pielea este stralucitoare atunci va avea o fata daca mama are cearcane atunci este baiat.
In Turcia se spune daca mamei ii este pofta de dulciuri atunci aceasta va avea baiat. In Romania daca gravida are pofta de dulce se spune ca va avea o fata daca in schimb are pofta de ceva sarat atunci va avea baiat.
Baby shower
In cultura vestica gravidele trebuie sa organizeze o petrecere in ultima perioada a sarcinii. Prietenele mamei sarbatoresc impreuna cu ea venirea copilului pe lume si ii aduc acesteia haine drept cadou.
In Guyana, baby shower-ul se organizeaza dupa nastere, mai exact in ziua in care copilul implineste 9 zile. Invitatii la baby shower trebuie sa aduca cadouri pentru copil. Inca o traditie este ca placenta sa fie pastrata intr-un recipient, sa fie arsa deoarece aceasta simbolizeaza separarea copilului de mama.
Poftele si interdictiile alimentare in sarcina
In China femeile insarcinate nu au voie sa manance crab. Acest lucru este interzis deoarece ar putea provoca un avort spontan. In prezent in aceasta tara femeile sunt incurajate sa nu manance foarte mult in sarcina cu cativa ani in urma in schimb, acestea erau incurajate sa manance foarte mult ca fatul sa se poata dezvolta.
In Cipru si in Romania se considera ca daca mamei ii este pofta de un aliment si nu il mananca forma acelui aliment va aparea pe pielea copilului ca semn.
In unele zone din SUA se evita consumul de ardei iuti in sarcina. Se evita consumul acestui produs deoarece ar putea induce travaliul.
In Olanda exista o adevarata traditie prin care viitorii parinti anunta ca vor avea un copil, si anume se aseaza la un geam cu o barza impaiata asezata cu spatele catre strada si cu capul in interior. Tot viitorii parinti trebuie sa isi serveasca invitatii cu biscuiti traditionali colorati in roz sau bleu asta in functie de sexul copilului.
Tot in Olanda viitoarele mamici pot naste cu usurinta acasa. Olandezii vad nasterea ca pe un proces natural al vietii si nu vor sa implice medicul in asta.
In Japonia femeile pot naste fara epidurala, pentru ei durerea nasterii este un test care le pregateste pentru provocarile aduse de maternitate.
In Germania viitoarea mama primeste un carnet la prima consultatie prenatala si in care vor fi notate toate informatiile de la fiecare vizita la medic.
Inca din anul 1930, in Finlanda mamicile primesc un pachet cu obiecte care sunt utile pentru copil. Toate aceste pachete contin scutece, haine, lenjerie, un kit de prim ajutor dar si multe altele.