Cum te comporti cu bebelusul tau in primele saptamani de la nastere
Tocmai ai nascut? Felicitari! A avea un copil este cea mai buna decizie pe care o putea lua. Te asteapta momente frumoase si o noua etapa a vietii tale de care trebuie sa te bucuri din plin. Trebuie sa stii cum sa te comporti cu bebelusul tau ca acesta sa se dezvolte.
In mod sigur nu exista nicio legatura mai stransa ca cea dintr-un copil si un parinte de aceea trebuie sa pretuiesti aceasta legatura.
Un copil nu vine cu un manual de instructiuni dar daca te vei documenta putin vei stii ce este de facut in orice situatie. Pentru a creste un copil are nevoie de o hrana adecvata si de iubire si atasament pentru dezvoltarea creierului.
Legatura afectiva dintre parinti si bebelusi se creeaza in primele luni de viata. Copii au nevoie sa fie tinuti in brate, sa li se cante, sa fie dezmierdati, sarutati , atinsi si sa le vorbesti constant.
Primele saptamani se rezuma la alaptare, la schimbatul scutecelor, la imbaiere si la somnul celui mic. Pe masura ce bebelusul va creste vei avea mai mult timp sa te bucuri de el asa cum iti doresti. Trebuie sa profiti de fiecare moment in care el mic este treaz pentru a-l cunoaste mai bine si pentru a crea o legatura stransa.
Bebelusul trebuie dezmierdat. Nou-nascutii sunt sensibili la schimbarile de mediu si de temperatura. Le place sa fie tinuti in brate, sa fie alintati si sarutati. Totodata le mai place sa li se faca masaj. Trebuie sa te joci cu manutele lui, cu piciorusele sau cu degetelele.
Tine bebelusul in brate oricat iti doresti, poti dansa cu el sau te poti plimba cu el. Acesta iti va transmite prin mici sunete ca are nevoie de atentia ta sau ca isi doreste sa fie tinut in brate. Contactul vizual al acestuia sau dusul manutelor la gurita sunt semne clare ca ii este foame sau ca are un disconfort. In plus atunci cand acestia sunt tinuti in brate pot asculta bataile inimii asa cum faceau atunci cand se afla in burtica ta.
Bebelusii iubesc muzica dar si vocea mamei. Asa ca te poti folosi de mici cantecele sau povestioare prin care sa iti poti ajuta bebelusul sa se dezvolte mai repede.
Cel mic trebuie privit in ochisori ori de cate ori ai ocazia. Doar asa te va putea cunoaste mai bine, iti va studia trasaturile si iti va raspunde cu un zambet.
In primele luni de viata trebuie sa ii creezi bebelusului tau un mediu calm si cald in care sa se simta iubit. Nu trebuie sa respecti o anumita ora pentru baie, bineinteles ca marea majoritate a parintilor fac baie bebelusilor noaptea. Cu toate astea dupa 2 luni este recomandat sa ii pui celui mic un colac de baie in jurul gatului si sa il lasi in cada cu apa sa se poata bucura de efectele pozitive ale hidroterapiei. Aceasta procedura va diminua durerile provocate de colici.
Daca vrei sa iti cresti copilul cat mai bine atunci trebuie sa te documentezi. Doar citind vei stii ce trebuie sa faci si cum sa iti ajuti copilul sa se dezvolte.