Frumusetea,tineretea si sanatatea din alimente
Alimentele stimuleaza productia de colagen
Organismul nostru imbatraneste in timp si produce din ce in ce mai putin colagen .Colagenul este substanta esentiala ce face pielea frumoasa si tanara.Exista alimente care pot ajuta la producerea de colagen a organismului.Colagenul se afla sub epiderma si reprezinta baza tesutului de sprijin a structurii pielii.
Varsta , fumatul, expunerea la soare si radicalii liberi, pot duce la scaderea nivelul colagenului din organism.Celulele deteriorate din organism au nevoie de productia de colagen din organism pentru a se reface, insa nivelul si calitatea colagenului scade in jurul varstei de 35 de ani.
Exista o multitudine de crème ce au la baza colagenul si poti stimula productia de colagen si printr-o dieta ce contine alimente care stimuleaza productia de colagen.
Iata cateva dintre alimentele ce stimuleaza productia de colagen:
Pestele – sortimente de peste precum, somonul si tonul , ajuta fiind bogat in omega3. Membrana grasa ce inconjoara celulele pielii, acestea fiind protejate sic and devin sanatoase pot sustine structura pielii. Legumele verzi – spanacul, varza contin vitamin C stimuland si crescand productia de colagen. Avand proprietati antioxidante , vitamin C stabilizeaza enzima ce deterioreaza productia de colagen si protejeaza impotriva radicalilor liber ce scad nivelul de colagen. Legumele rosii– sfecla rosie, rosiile si ardeii rosii sunt un exemplu de legume rosii ce contin antioxidant natural, care protejeaza pielea de razele ultraviolet , crescand nivelul colagenului.
Soia– Substanta continuta de soia se numeste genisteina si actioneaza ca antioxidant stimuland productia de colagen. Genisteina opreste enzimea care produce imbatranirea.
Proteinele– ouale sau nucile contin mult colagen sustinand astfel productia naturala de colagen .
Legumele portocalii– cartofii dulci contin vitamin A , regenerand pielea.
Ceaiul alb– Conform concluziei cercetatorilor de la Universitatea Kingstone , ceaiul alb ofera protectie proteinelor pielii si mai ales colagenului, prevenind activitatea enzimelor care distrug colagenul , evitand astfel aparitia ridurilor.
Citricele– exista studii cara indica ca vitamin C care se gaseste in lamai, grepfruit si portocale, transforma amini-acizii in colagen.
Este cunoscut faptul ca lipsa fructelor si a legumelor din dieta noastra, duc la aparitia ridurilor. Vitamina C are o influenta importanta asupra procesului de sinteza a colagenului. Un deficit de vitamin C face ca sinteza colagenului sa fie defecta, declansand chiar scorbutul. Afectiunea este grava si dureroasa . Lipsa vitaminei C poate afecta sanatatea gingiilor(apar sangerari),duce la caderea dintilor , la blocarea procesului de vindecare a leziunilor pielii, descuamare cutanata.
Consumati fructe, legume, seminte, oua si carne de vanat, in portii moderate dar calitative. E bine sa evitam soarele sau sa limitam timpul de expunere la razele ultraviolete, pentru a evita incidenta melanomului, boala cu cea mai fulgeratoare evolutie dintre toate tipurile de cancer.
Evitati cat puteti consumarea dulciurilor. Este cunoscut faptul ca zaharul are un efect nociv asupra colagenului, distrucand pielea. Daca consumati mai multe dulciuri decat fructe si legume crude, este foarte periculos pentru sanatate.
Asadar, pentru un aspect tanar al tenului si al pielii chiar si la varste mai inaintate, trebuie sa adaugam la dieta sanatoasa si multa miscare.