Primul trimestru de sarcina este cel in care miracolul vietii prinde contur in burta ta. Aceste momente pot fi foarte dificile pentru tine deoarece corpul tau va trece printr-o serie de schimbari. Vei avea tot felul de simptome care mai de care mai neplacute.
Printre primele simptome ale sarcinii va fi amenoreea adica absenta menstruatiei. Daca sarcina iti va fi confirmata de un medic ginecolog atunci in urmatoarele 5 – 6 saptamani vor mai aparea si alte simptome precum : greata, varsaturi , constipatie, tulburari de dispozitie, oboseala, somnolenta. In timp ce, din punct de vedere fiziologic uterul tau va creste in volum pe masura ce embrionul se dezvolta.
Chiar daca esti abia la inceputul sarcinii poti afla cand va fi minunatul moment al nasterii. Iti poti calcula chiar tu acest moment daca stii in ce perioada a avut loc ovulatia. Poti adauga la aceasta data inca 38 de saptamani si vei obtine data evenimentului mult asteptat.
Trebuie sa iti programezi prima vizita la medicul ginecolog pentru examenul clinic, analize medicale , ecografie si planificarea protocolului terapeutic. Examenul clinic cuprinde: masurarea tensiunii arteriale, masurarea greutatii corporale, examen ginecologic, ecografie transvaginala. Medicul iti va mai recomanda si o serie de analize medicale, precum : teste de sange, sumar de urina, teste pentru depistarea posibilelor infectii(rubeola, hepatita, sifilis, HIV, citomegalovirus, toxoplasmoza) dar si teste de secretii vaginale.
La finalul primului trimestru de sarcina se recomanda prima ecografie de morfologie fetala. Embrionul masoara in acest stadiul al sarcinii 5 cm. Medicul poate vedea daca bebelusul este singur sau daca este o sarcina gemelara. In timpul acestei ecografii se masoara membrele, structurile cerebrale, orbitele , se evalueaza inima , interiorul abdomenului si vezica.
In timpul sarcinii trebuie sa iei acid folic. Este o vitamina foarte importanta pentru reducerea riscului de malformatii congenitale care se recomanda chiar inainte de momentul conceptiei. Te toata perioada sarcinii trebuie sa mananci sanatos sa te hidratezi si sa ai o dieta bogata in acid folic, calciu, fier, legume verzi , portocale, orez brun, cartofi dulci, lactate fermentate. Trebuie sa bei 10 pahare de apa pe zi si sa nu iei medicamente fara acordul medicului.
Cu toate astea este bine sa ramai activa. Fa exercitii fizice usoare care sa te ajute sa iti pastrezi sub control greutatea. Fa cat mai multe plimbari in aer liber si poti inota. Evita ridicarea greutatilor,sporturile cu risc de accidentari si caderi. Evita caldura si umiditatea excesiva.
Renunta la alcool si la tutun cat mai repede posibil, substantele toxice din aceste produse iti vor pune in pericol evolutia sarcinii si dezvoltarea emrionului.
Relaxeaza-te pe cat de mult poti. Incearca sa fi cat mai pozitiva , acest lucru este bine atat pentru tine cat si pentru bebelus. Trebuie sa ai activitati normale si sa nu te ingrijorezi din nimicuri. Nu te concentra doar pe sarcina , stai focusata pe activitatile tale de zi cu zi si vei vedea ca sarcina ta va evolua absolut normal si fara probleme.