Cele mai frecvente probleme stomatologice întâlnite în rândul adulților

Știm că cea mai întâlnită afecțiune dentară în rândul copiilor este caria, însă care sunt problemele cele mai frecvente cu care se confruntă adulții? Dr. Cristina Munteanu vorbește despre sănătatea orală în rândul adulților și ce putem face pentru un zâmbet mereu tânăr.

Pentru a avea un zâmbet sănătos ca adult, este necesar să îți dezvolți încă din copilărie obiceiuri sănătoase privind igiena orală – periajul dentar trebuie realizat pe tot parcursul vieții de minim 2 ori pe zi, însoțit de apă de gură și ață dentară. Alături de igiena la domiciliu, igienizarea profesională și controalele regulate egalează o dantură sănătoasă pentru cât mai mult timp.

Sănătatea orală ca pilon de sprijin al sănătății generale 

Avem nevoie de o schimbare de mentalitate prin care să înțelegem că, atunci când ne îngrijim dinții, ne îngrijim de fapt întreaga stare de sănătate generală. Printre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul adulților se numără gingivitele și parodontita – gingiile roșii, inflamate, cu o textură atipică, sângerânde sau dureroase sunt semne pe care nu trebuie să le ignorăm, pentru că afecțiunea se va agrava constant.

În cazul parodontitei, studiile recente confirmă că există o corelație între această afecțiune și diabet, unele boli cardiace, dar și nașterea prematură. Când ajunge deja într-un stadiu avansat, boala parodontală poate duce la pierdea dinților, motiv pentru care trebuie să previnem această situație; profilaxia este accesibilă și vitală. Când ne vom interesa despre proteze dentare pret sau costul unui implant dentar, vom realiza că să prevenim este mult mai accesibil decât să tratăm. Iar bolile gingivale pot fi prevenite doar prin igienă orală corespunzătoare.

Retracția gingivală și legătura sa cu trecerea anilor

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, gingiile noastre pot deveni din ce în ce mai sensibile; mai mult decât atât, trecerea timpului poate accentua și retracția gingivală, un fenomen cu care se confruntă mare parte din adulți.

Gingiile se retrag, lăsând expuse rădăcinile dinților – zone sensibile, care devin dureroase în timpul periajului sau la contactul cu alimentele calde sau reci. Până și aerul rece cauzează sensibilitatea dentară atunci când suferim de retracție gingivală care, din păcate, este un proces ireversibil – gingiile nu pot reveni la forma lor inițială. Cu toate acestea, retracția gingivală poate fi stopată dacă este depistată la timp, în controalele de rutină.

Dinții deteriorați stau în calea zâmbetului de Hollywood

Adulții se confruntă cu dinți deteriorați, ciobiți sau fisurați, care nu mai arată la fel de bine ca acum câțiva ani, însă stomatologia modernă propune soluții care ne ajută să restaurăm nu doar zâmbetul, ci și încrederea în sine.

Printr-o coroana dentara dintele deteriorat este învelit și își recapată atât funcția estetică, cât și cea funcțională – realizată din ceramică, zirconiu sau diverse aliaje, coroana dentară corectează forma și alinierea dintelui, fiind la fel de naturală ca acesta. Dacă mai mulți dinți sunt deteriorați, se va folosi puntea dentară, iar în lipsa completă a dintelui, implantul dentar.

Colorațiile dentare, impediment în starea de bine 

După zeci de ani în care am consumat dulciuri, cafea, alcool și tutun, dinții noștri nu vor fi, firește, la fel de albi. Chiar și unele alimente – precum sfecla sau roșia – contribuie la transformarea culorii smalțului dentar. Deși nu este o afecțiune în sine, colorația dentară ne împiedică să zâmbim la fel de mult și ne generează un real disconfort, însă avem la îndemână soluții precum albirea profesională în cabinet. Fiind obiectul a zeci de mituri complet false, albirea dentară profesională nu afectează în niciun fel smalțul, ci, dimpotrivă, îi redă strălucirea și albul impecabil.

Cum ne îngrijim dinții ca să rămână tineri indiferent de vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, ne schimbăm nu doar mentalitatea, ci și stilul de viață: s-ar putea să consumăm mai puține dulciuri, însă tindem spre o cantitate mai mare de alcool. În viteza erei în care trăim, sărim peste controalele regulate în cabinetul specialistului. Iar, în timp, toate aceste comportamente dăunează grav dinților noștri. Iată câteva bune-practici prin care îi putem menține tineri pentru cât mai mult timp:

  • îngrijirea orală trebuie să devină excelentă: periaj dentar zilnic, de două ori pe zi, însoțit de apă de gură și ață dentară;
  • dieta trebuie să fie una echilibrată, bogată în fibre și vitamine;
  • alimentele tari, dure, foarte moi, lipicioase, pigmentate sunt de evitat;
  • băuturile îndulcite și carbogazoase sunt de evitat;
  • obiceiurile nocive precum mestecatul de tutun trebuie eliminate;
  • consumul de alcool / fumatul trebuie fie eliminate, fie limitate;
  • bruxismul trebuie tratat, dacă știi că scrâșnești din dinți;
  • vizita la dentist cel puțin odată la 6 luni asigură o mai bună sănătate orală, întrucât pot fi depistate la timp anumite afecțiuni.

Înaintarea în vârstă vine cu provocările ei, printre care și menținerea unei bune sănătăți orale, nu doar din considerente estetice, ci și funcționale. Chiar dacă ne place să mușcăm cu poftă dintr-un măr, poate nu este cel mai sănătos obicei pentru dinții noștri; iar dacă perioada pandemică ne-a făcut să ne răsfățăm cu un pahar de vin în fiecare seară după ședințele pe Zoom, poate le putem înlocui cu altceva. Aceste obiceiuri trebuie deprinse nu doar pentru o dantură aspectuoasă, ci pentru o sănătate orală bună și o stare de sănătate generală pe măsură.

Vrei sa trasmiti ceva femeilor din Romania? Trimite-ne stirea ta sau trimite-o unui public mai larg, folosind www.ecomunicate.ro.

Intra pe www.redupedia.ro pentru a beneficia de cele mai bune reduceri la magazinele online. Promotii noi in fiecare zi, care mai de care mai atractive.

Leave a Comment