Descopera care sunt primele soferite din tara noastra

Romanii au fost in pas cu  moda inca din cele mai vechi timpuri. Cel mai important moment din istoria femeilor a fost dupa anul 1920 atunci cand femeia a renuntat la acele haine pompoase si a inceput sa fumeze in public, sa practice sporturi si sa conduca automobilul.

   Cine au fost primele soferite din Romania?

Membra Clubului Vehiculelor de Epoca Stela Kohen a declarat „Au început prima dată prin a călări! Prin aceasta şi-au dovedit tăria şi bărbăţia şi puterea! Şi atunci am spus noi femeile, de ce nu… hai şi la volan!”.

Bertha Benz a fost prima femeie care a condus un automobil iar la noi in tara a fost Martha Bibescu, sotia principelul Bibescu, fondatorul Automobil Club Regal Roman. Aceasta si-a obtinut permisul auto in anul 1904 cu 5 ani mai devreme fata de Regina Maria care a devenit sofer in anul 1999 la Munchen.

Vom descoperi astfel in colectia de fotografii a lui Vlad Capotescu, presedinte Retromobil Timisoara ca romancele au stat la volan  cu mult inainte de a-si castiga dreptul la vot.

Vlad Capotescu a declarat „Piaţa auto a început să se dezvolte foarte mult în România după primul război mondial! A avut loc un bum, o creştere a vânzărilor în 1927 – 28, atingând un nivel al vânzărilor de peste 35 de mii de unităţi în toată România! Dintre acestea eu am cunoştinţă de 17 sau 18 femei posesoare de automobile în Timişoara. Iar la nivel naţional, probabil că 10 % din totalul conducătorilor auto erau femei!”.

In Romania anilor 1920-1930 o masina costa 200 mii de lei si era accesibila doar bogatilor.  Ca sa poata conduce, femeile au fost nevoite sa renunte la rochiile largi si sa aiba tinute mai lejere. Designerii din acea perioada s-au inghesuit sa scoata cat mai multe costumatii pentru soferite. Coco Chanel a realizat in acel moment “ La petite robe noire” care era asociata cu cea mai populara masina americana a epocii. Astfel femeia va dobandi mai multa incredere, forta si respect.

Stela Kohnen, membru al Clubului Vehiculelor de Epoca a declarat  „Să ne amintim de Coco Chanel care era o personalitate şi era o femeie puternică. Acelea sunt doamnele, femeile puternice care au îndrăznit să pună mâna pe volan!”.

Cu toate ca regulile de circulatie in acea perioada nu erau atat de stricte femeile primeau constant amenzi.

Vlad Capotescu a mai declarat  „Doamna pe nume Macarie Ecaterina era farmacistă, avea naţionalitate română, domiciliul pe bulevardul Colonel Mihai Ghica şi era născută în anul 1900, 25 octombrie. Doamna, în trafic, a primit o pedeapsă pentru schimbarea sensului de mers”.

In prezent femeile pot conduce o masina doar daca se inscriu intr-o scoala de soferi si promoveaza examenul auto. Acceseaza site-ul ChestionareAuto.ro si vei avea parte de cel mai sigur si cel mai complex mod de invatare.  Doar prin invatare si dobandirea tuturor cunostintelor necesare vei reusi sa promovezi examenul din prima incercare.

Tot mai multe femei se inscriu in scolile de soferi si ajung sa conduca exceptional deoarece dau dovada de atentie si de perspicacitate.

Vrei sa trasmiti ceva femeilor din Romania? Trimite-ne stirea ta sau trimite-o unui public mai larg, folosind www.ecomunicate.ro.

Intra pe www.redupedia.ro pentru a beneficia de cele mai bune reduceri la magazinele online. Promotii noi in fiecare zi, care mai de care mai atractive.

Leave a Comment