Stii ce pui pe masa? Poate tinzi sa spui da dar te asigur ca nu ai acces la toate informatiile. Conteaza foarte mult modul in care gatesti anumite alimente. Cu siguranta acestea ofera gust preparatului tau dar pot produce anumite probleme de sanatate daca nu le-ai depozitat in conditii optime.
Alimentele contaminate cu toxine sau bacterii daunatoare iti pot provoca toxiinfectii alimentare. Pentru a reduce cat mai mult acest risc trebuie sa stii cum sa prepari alimentele. Iata ce ai de facut:
Legumele si salata
Aceste produse sunt necesare pentru a avea parte de o sanatate optima. Cu toate astea pot fi contaminate cu bacterii precum E.coli, Salmonella si Listeria. Trebuie sa le speli bine intotdeauna cu apa curata si sa indepartezi reziduurile de pamant deoarece aici se gasesc cele mai multe bacterii. Evita sa tai legumele cu acelasi cutit cu care ai taiat mai inainte carnea cruda deoarece aceasta poate fi contaminata cu bacterii.
Carnea de pasare
Carnea cruda de pasare trebuie sa fie gatita foarte bine pentru a evita aparitia unei toxiinfectii alimentare. Bacteriile precum Salmonella si Campylobacter pot contamina carnea cruda in timpul procesarii si rezista pana in momentul gatirii. Temperatura in care carnea trebuie gatita trebuie sa fie de 75 de grade Celsius.
Ouale
Poti gasi Salmonella chiar pe coaja oualor. Aceasta poate patrunde in interiorul oului asa ca trebuie sa ai grija atunci cand cumperi oua sa nu aiba coaja crapata. Spala bine ouale inainte sa le folosesti mai ales daca coaja este murdara.
Pestele
Pestele poate prezenta un risc crescut de aparitie a toxiinfectiei alimentare. Bacteriile pot aparea in cazul in care pestele nu este depozitat la o temperatura optima. Bacteriile din peste produc histamina, o toxina care contamineaza carnea si care este foarte periculoasa. Asta inseamna ca riscul de aparitie a toxiinfectiei alimentare va fi crescut. Trebuie sa ai mare grija la locul din care cumperi pestele dar si alte produse precum scoici, midii sau stridii care pot fi contaminate. Acestea daca nu sunt gatite corespunzator iti pot afecta sanatatea.
Orezul
Chiar daca la o prima vedere orezul poate parea inofensiv te asigur ca nu este deloc asa. Acesta poate provoca toxiinfectie alimentara iar in unele cazuri orezul poate fi contaminat. Orezul nefiert poate fi contaminat cu Bacillus cereus care poate produce apoi toxine. Aceasta bacterie este eliminata odata ce ai fiert orezul insa trebuie sa ai grija sa il depozitezi corect si sa nu il lasi prea mult timp la temperatura camerei. In acest caz pot aparea bacterii.
Igiena este esentiala atunci cand gatesti. Cu toate astea trebuie sa ai grija atunci cand alegi alimentele din magazine. Tine cont de toate sfaturile de mai sus si vei avea parte de cele mai sanatoase si gustoase preparate. Ai grija de sanatatea ta si alege cu grija produsele din care iti pregatesti mancarea. Nu iti pune sanatatea in pericol deoarece problemele cauzate de mancare pot fi destul de serioase si de delicate.
Este bine sa stii care sunt alimentele care iti pot provoca toxiinfectie alimentara si sa ai grija atunci cand le prepari.