În 2021, stomatologia nu lasă loc de compromisuri. Dr. Andrei Constantinovici, despre digitalizarea și evoluția continuă a stomatologiei moderne

fgn

Odată cu pandemia am pășit într-o nouă eră. Acum, sănătatea înseamnă cu adevărat mai mult. Mai cu seamă, totul. Trecerea anilor și avansarea în tehnici și instrumente au dus la un proces de reinventare a stomatologiei, iar vizita la stomatolog nu lasă loc de compromisuri. În 2021, stomatologia aduce dantură impecabilă sau nimic. Dr. Andrei Constantinovici vorbește despre digitalizarea și evoluția stomatologiei în umbra pandemiei.

Materiale, tehnici, și instrumente moderne pentru probleme moderne

Primul implant dentar datează încă din vremea civilizației maiașe, adică cu 1350 de ani înainte de inventarea implantologiei moderne. Astăzi, nu doar implanturile dentare au evoluat considerabil, ci întreaga industrie stomatologică. Materialele folosite astăzi nu mai cedează. Organismul nostru însă, da. Pentru că reacționăm diferit la scheme de tratament asemănătoare, însă materialele moderne oferă soluții pentru orice problemă stomatologică. De exemplu, implanturile dentare se realizează din titan sau zirconiu.

„Ambele materiale în momentul în care încerci să le tăi, scot scântei. Sunt extrem de dure. Nu se rup, nu cedează. Cu toate acestea există implanturi care cad. Și în aceste situații implanturile sunt impecabile din punct de vedere tehnologic, însă componentă organică a tratamentului, corpul uman, a avut un comportament neprevăzut. Acesta este doar un exemplu…însă ideea generală este aceeași: pâinea se face din apă și făină. Cum poți oferi garanție pe toată pâine, când tu poți controla doar făină, dar nu și apă?” – Dr. Andrei Constantinovici

Zâmbete fără jumătăți de măsură 

În era evoluției constante, uităm că dinții noștri nu sunt doar agenți ai fizionomiei personale: sunt organisme vii, fără de care nu am putea mesteca, digera, vorbi. Medicul stomatolog nu se mai rezumă astăzi la a identifica și trata problema dentară, ci merge dincolo de asta, înspre obiceiurile pacientului și stilul său de viață. Stomatologul își educă pacientul înspre a-și aduce, dacă e cazul, copiii încă de la cele mai fragede vârste în cabinet.

Dacă înainte vizita la stomatolog se făcea doar dacă pe cel mic îl durea ceva, astăzi învățăm că e important să apelăm la stomatologie copii Bucuresti înainte de durere; cea din urmă e semnul unor afecțiuni deja agravate. În umbra pandemiei, medicul stomatolog îmbracă și mantie de educator.

„Ne asumăm un rol dublu: acela de medic, cât și rolul de educator; ne este pe zi ce trece mai clar că pacientul nu are nevoie doar de tratament ci și de educație: de la educație privind igienă orală, continuând cu educație completă privind conceptele moderne de tratament – pacientul are nevoie de răbdare din partea echipei medicale care trebuie să-l explice și să îl facă să înțeleagă care este cea mai bună soluție de tratament pentru el, mai ales când aceasta nu coincide cu opiniile uneori preconcepute ale pacientului. Rolul cel mai important rămâne cel de medic…și spunând asta trebuie să subliniez ideea cum că medicul stomatolog este responsabil tratamentul unui sistem viu, nu doar al unui dinte.” – Dr. Andrei Constantinovici

Slow dentistry sau de ce acum stomatologia se realizează în tihnă

Pandemia ne-a schimbat viețile și ritmul în care trăim. Ne simțim suprasolicitați într-o lume în care pare că trebuie să facem mereu mai mult, mai repede, mai bine. În zorii unei epoci în care rapiditatea dă naștere epuizării pandemice, acel pandemic fatigue de care vorbesc jurnaliștii Huffington Post, motiv pentru care vânăm lentoarea și tihna. Stomatologia pandemică trece dincolo de cât durează să ne îndreptăm dinții, cat costa coroanele dentare, cât și dacă o să ne doară: stomatologia pandemică este ancorată în umanitate și fundamentată pe o relație medic-pacient sănătoasă, proactivă.

„Conceptul nostru preferat: stomatologia în tihnă: asta înseamnă crearea unui mediu de lucru ideal, fără grabă, fără stres, cu o echipă medicală ce are timp să asigure în condiții perfecte igienă, dezinfecția mediului de lucru și se poate focusa corespunzător pentru a livra un tratament medical de excepție. 

Stomatologia lentă, în tihnă, atât din punctul de vedere al procedurilor stomatologice, cât și ceea ce privește atenția acordată normelor de sterilizare este singura modalitate prin care clinicile stomatologice pot supraviețui. Credem în stomatologia sustenabilă: și anume cum că diagnosticarea și tratarea afecțiunilor stomatologice nu trebuie să aibă ca prim criteriu graba sau costul, ci siguranța și corectitudinea. ”

Stomatologia în tihnă e conceptul cu ajutorul căruia vom ieși sănătoși din această perioadă, pentru că se axează pe optimizare, eficientizare crescută și digitalizare maximă, toate acestea realizate în ritmul lent și firesc al lucrurilor, fără grabă. Pentru că pandemia ne-a înrădăcinat setea de liniște și armonie, coordonate de care avem nevoie și la stomatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *