Tratamentul parodontozei, in functie de evolutia bolii. Afla tot ce trebuie sa stii
Parodontoza sau boala parodontala este o afectiune cronica a cavitatii orale, ce se manifesta la nivelul gingiei, sub forma de inflamatie. Netratata, aceasta boala poate conduce chiar si la pierderea dintilor, motiv pentru care un tratament parodontoza pret bun trebuie sa inceapa cat mai rapid.
Boala parodontala afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor pe arcada: de la gingie si ligament parodontal, pana la osul alveolar. Exista mai multe faze ale acestei boli, de care trebuie sa tii cont si sa urmezi tratamentul intocmai. Vizita timpurie la medicul specialist poate preintamina evolutia grava a acestei afectiuni pe termen lung.
Prima faza a bolii parodontale: gingivita. Iata totul despre un tratament parodontoza pret bun
Gingiile sanatoase se remarca prin fermitate si culoarea roz pal. Atunci cand se instaleaza gingivita, aceasta se manifesta prin modificarea consistentei de la nivelul gingiei: gingia devine moale, iar culoarea rosie, spre violaceu. Papilele interdentare se inflameaza, de asemenea, si se desprind usor de pe dinti. In aceasta faza apar dureri, dar si senzatia de prurit gingival. Chiar si la periajul sensibil, gingiile vor sangera usor. Aceasta faza a parodontozei este tratata, de regula, cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor. Desi este asociata cu varsta inaintata, boala este frecvent intalnita si la tineri sau chiar copii, iar tratamentul se stabileste in mod personalizat, in functie de simptomatologia si istoricul pacientului.
Boala evolueaza spre structurile profunde: apar pungile parodontale
Daca nu este tratata din faza timpurie, parodontoza evolueaza spre structurile profunde. In aceasta etapa, gingia incepe sa se retraga de pe dinti. Este momentul aparitiei pungilor parodontale, asa numitele „buzunarase”, care se formeaza intre os si dinte, unde se acumuleaza tartru, bacterii sau chiar si fragmente de os necrozat. In final, aceasta evolutie nefavorabila se soldeaza cu expulzarea dintilor din alveolele dentare. In aceasta etapa, tratamentul este unul de lunga durata si necesita interventii pentru refacerea danturii. Atentie! Periajul zilnic, executat corect, folosirea atei dentare si curatarea profesionala vor reduce, in mod semnificativ, aparitia parodontozei, in ciuda factorilor care pot determina aparitia ei.
Tipuri de tratament pentru parodontoza: interventii chirugicale si nechirurgicale
In primele etape de manifestare a bolii, interventia non-invaziva aduce rezultate bune: pacientii pot apela la detratraj, pentru a elimina tartrul si bacteriile de pe suprafata dintelui si de sub gingie, precum si la procedura de netezire radiculara, prin care specialistul niveleaza suprafetele radacinilor dintilor. Astfel, se reduce riscul ulterior de depunere a tartrului. In acelasi timp, se folosesc substante antibiotice, cum ar fi apa de gura antibacteriana sau gelurile care se introduc in spatiul dintre dinti si gingii, dupa curatarea profunda. In parodontoza avansata, insa, se impun masuri invazive si complexe, cum ar fi: operatia cu lambou, grefa de tesut moale, regenerarea asistata a testului sau chiar grefa de os pentru fixarea dintilor.
Vrei sa tratezi parodontoza sau esti interesat de aparat dentar invisalign pret? Alege Familydent.ro
Fie ca esti in cautarea unui tratament eficient pentru parodontoza, fie ca esti interesat de aparat dentar invisalign pret bun, implant dentar sau sa tratezi orice alta afectiune stomatologica, Familydent.ro este locul de care ai fi vrut sa stii dintotdeauna. Aceasta clinica ultra-moderna vine in intampinarea ta cu o echipa de experti in toate ramurile stomatologiei, pregatita sa iti redea zambetul de altadata.
Vei intalni aici profesionalism, rabdare, o abordare experimentata si orientata catre nevoile clientului, pasiune, dedicare si suport la fiecare pas. Poti face programarea online, accesand Familydent.ro sau telefonic. Nu mai amana!